Ieder aquarium, groot of klein heeft onderhoud nodig . Planten groeien of sterven af, vissen produceren afval, algen groeien, kortom er is genoeg te doen. Het is het gemakkelijkst om het onderhoud op een vaste dag van de week te doen. Wat gaan we allemaal doen?
- Het schoonmaken van de ramen.
Voor het schoonmaken van de ramen hebben wij verschillende speciale sponsjes in het assortiment. Voor echt hardnekkig vuil, zoals puntalg, gebruiken we een scherp algenmes. Daarmee is zelfs de hardnekkigste alg in 1 beweging van het glas verdwenen. Wil je niet teveel met de handen in het water, dan is een algenmagneet de oplossing. Let er bij het schoonmaken van het glas altijd goed op dat er geen zandkorrels mee getrokken worden over het glas, aangezien dit vervelende krassen tot gevolg kan hebben.
- Planten snoeien en dode bladeren opruimen.
Als de planten goed groeien zullen ze ook gesnoeid moeten worden omdat ze anders te groot worden. Het is het makkelijkst om dit tijdens het onderhoud te doen, omdat je nu toch al met de bak bezig bent. Zorg er ook goed voor dat alle dode bladeren, maar ook de slechte bladeren die nog aan de planten zitten verwijderd worden. De plant gaat extra energie in deze slechte bladeren steken die ze beter kan gebruiken voor de groei en voor de goede bladeren.
- Afhevelen van bodemvuil, stofzuigen en water verversen.
Het is het gemakkelijkst om gelijk met het water verversen het bodemvuil af te hevelen en eventueel een bodemstofzuiger (vuilklok) door de bodem te halen om deze goed te reinigen en vuil uit de bodem te verwijderen. Bij kleine aquaria kan men het water met een slang eenvoudig in een emmer hevelen en afvoeren. Daarna het afgevoerde water weer met schoon, op temperatuur gebracht water aanvullen. Bij grotere aquaria is het een stuk makkelijker om dit met een lange slang te doen die men naar de tuin of WC pot leidt. Dat scheelt een hoop heen en weer geloop met emmertjes. Het afgevoerde water kan naderhand weer aangevuld worden door een tuinslang die op de keukenkraan is gemonteerd zodat het water op temperatuur gebracht weer terug het aquarium in kan stromen. Bij ons zijn complete sets verkrijgbaar (JBL in/out set), die je op de kraan kunt monteren waardoor je zowel het vuile water afvoert als ook het schone water weer terug voert het aquarium in. Afhankelijk van de aard van de aquariumbewoners en de bezetting van het aquarium raden wij aan om wekelijks 30%-50% van het water te verversen. Aangezien we vooral verversen om nitraat af te voeren kunnen we aan de hoeveelheid nitraat dat in het water achterblijft meten of er genoeg wordt ververst. Gebruik bij het verversen altijd een goede watervoorbereider en een bacteriepreparaat om de bacteriehuishouding altijd op orde te hebben. De watervoorbereider is niet alleen goed voor de vissen, maar het zorgt er ook voor dat de goede bacteriën in ons aquarium niet teveel last hebben van het verse kraanwater (deze bacteriën kunnen slecht tegen puur kraanwater).
- Schoonmaken van het filter.
Over het schoonmaken van het filter bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken dat ze, om het aquarium goed schoon te houden, het filter ook vaak moeten verschonen. Niets is echter minder waar. Het filter dient er niet alleen voor om zichtbaar vuil uit het water te verwijderen, maar het filter dient vooral als huisvesting van miljarden nuttige bacteriën die het water chemisch gezond houden. Deze bacteriën zijn eigenlijk het belangrijkste van het hele aquarium. Ze zorgen ervoor dat het zeer giftige ammonia (NH4) wordt omgezet naar giftig nitriet (NO2) en vervolgens naar het veel minder giftige nitraat (NO3). Dit nitraat voeren we af met het wekelijks water verversen. Als we nu iedere keer het filter grondig gaan schoonmaken, dan spoelen we steeds deze kostbare bacteriën door het afvoerputje en moet de bacteriecultuur telkens opnieuw opstarten. Beter is het om het filter zoveel mogelijk met rust te laten. Als het filter echt smerig wordt en de waterdoorstroming wordt belemmerd, dan wordt het tijd om het filter voor een deel schoon te maken (niet het hele filter, maar slechts enkele delen van het filtermateriaal per keer om eerder genoemde bacteriecultuur zoveel mogelijk in stand te houden). Doe dit schoonmaken nooit onder de kraan, want de bacteriën die wij zo hard nodig hebben kunnen slecht tegen puur kraanwater, maar maak het filtermateriaal schoon in een emmer/bak met water wat vooraf uit het aquarium is gehaald.