'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

Voedingsbodem en bodembedekking

Elke aquariaan kent dit! Je staat op het punt (weer) een nieuw aquarium in te richten. Nadat je de bak met zorg uitgekozen hebt, kom je voor het volgende dilemma te staan; welke aquarium bodembedekker kies je?

Natuurlijk hangt dit compleet af van wat je uiteindelijk wilt maken in het aquarium. Als je geen plantenbak in de planning hebt staan, kan je eigenlijk elke bodem nemen die je maar mooi vind. Houd hierbij wel rekening dat sommige vissen onder andere Corydoras, een fijne, afgeronde korrel op prijs stellen. Ook is het belangrijk te bedenken bij gebruik van een groffe bodem (kiezels bijvoorbeeld) er veel vuil tussen de steentjes blijft zitten.

Als je een mooi groen geheel voor je ziet, zijn er tegenwoordig ook diverse opties. De optie die het meeste gebruikt word, is de klassieke voedingsbodem. Dit komt doordat dit bruine goedje al lang bestaat, het eenvoudig in gebruik is en het erg lang meegaat. Gebruik je de klassieke voedingsbodem, dan ga je met twee verschillende bodems naar huis, een voedingsbodem, en bodemgrind. De voedingsbodem ziet er niet al te mooi uit, het is dus ook de bedoeling dat je dit als eerste in je aquarium stort, zodat dit onderaan komt. Daarbovenop komt het bodemgrind dat je uiteindelijk zult blijven zien.

voedingsbodem deponitmix120

Afbeelding: Voedingsbodem

Een extra tip; Schuif de voedingsbodem weg van de voor en zijkanten, zodat dit niet tegen de ruiten aan ligt. Puur omdat het er minder mooi uitziet als je de voedingsbodem ziet liggen.

Het uitgekozen grint kan op de voedingsbodem gelegd worden. Zorg wel dat dit fijn grint is en geen zand. Dit is belangrijk omdat zand in elkaar klinkt. Dit houd in dat er dus geen stroming van het water meer door de bodembedekker kan, waardoor de wortels geen continue aanvoer van voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Verder is het belangrijk om het grint goed uit te spoelen, anders verandert je nieuwe glazen juweeltje in een bak met modderwater, en dat is geen vrolijke start.

Afbeelding: soil

Afbeelding: Soil

Maar tegenwoordig is de perfecte oplossing op de markt, zelf zijn we er erg enthousiast over: “soil”. Dit is een voedingsbodem en grint in één. Dit is heerlijk omdat je niet meer extreem voorzichtig hoeft te doen als je bezig bent met snoeien, en je hoeft je hart niet meer vast te houden als een L-nummer de ‘bob-de-bouwer’ uithangt. Nog een voordeel aan een soil is dat deze (bijna) allemaal PH-verlagend zijn, dit is perfect voor een plantenbak en de meeste garnalen. Er zijn zelfs al soils op de markt die speciaal gemaakt zijn voor garnalen. Een bijkomend voordeel is ook dat je deze bodembedekker niet uit hoeft te spoelen. Dit topproduct is ondertussen al geproduceerd door verschillende merken.

Als afsluiting nog twee aqua-scaping tips met betrekking tot de bodem:

  1. Het is mooi om de bodem wat op te laten lopen naar mate deze meer naar achter loopt. Wil je echt een stuk omhoog, dan is het aan te raden om daarvoor een speciaal ophoogsubstraat zoals JBL Volcano te gebruiken. Dit houdt de bodem luchtig.
  2. Als je grint/soil koopt, kijk dan goed naar de kleur, je moet hier nog een aardig tijdje tegen aan kijken. Felroze glittersteentjes lijken op het eerste gezicht misschien heel leuk (of niet), maar vaak staat een natuurlijke kleur toch het mooist. Donker grint is erg populair, aangezien felle planten en vissen hier mooi tegen afsteken.