Beide Paasdagen geopend!!!

Op Goede Vrijdag zijn we de gehele dag geopend! De beide Paasdagen zijn we geopend van 12.00 - 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Blauwalg (Cyanobacteriën)

Blauwalg

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerken: Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie. Het manifesteert zich door een slijmerige gladde laag op de bodem, hout en stenen en op de planten. Het kan zowel, blauwgroen, groen en zelfs een beetje bruin van kleur zijn. De ‘alg’ verstikt de planten waardoor ze op den duur zullen afsterven. Als je de ‘alg’ met de hand verwijdert (dat gaat erg gemakkelijk, je veegt het overal zo vanaf), zal je zien dat het erg snel weer terugkomt. Een bijzonder kenmerk van blauwalg is dat het stinkt. Het is belangrijk snel in te grijpen omdat het zich erg snel kan vermeerderen.

De oorzaak van blauwalg:

  • Slechte waterkwaliteit
  • Te hoge temperatuur
  • Rottende plantendelen in het aquarium
  • Slechte of rottende voedingsbodem
  • Vaak is er bij blauwalg de verhouding nitraat-fosfaat danig verstoord en is er sprake van een verhoogde fosfaatwaarde in het water (Redfield)
  • Kort samengevat: Er is sprake van een ernstige verstoring in de balans in het aquarium.

 

De oplossing:

  • Laat altijd even het water testen of test het zelf. Blauwalg is vaak het gevolg van een slechte waterkwaliteit en komt veel voor in aquaria waar te weinig water ververst wordt. Een paar keer extra water verversen waarbij zoveel mogelijk ‘alg’ wordt verwijdert kan geen kwaad.
  • Vaak zie je dat blauwalg ontstaat in de zomerperiode. Door de hogere temperaturen stijgt ook de temperatuur van het aquariumwater, waardoor de planten het moeilijk krijgen. Dit brengt het aquarium uit balans en de Cyanobacterie grijpt zijn kans.  Probeer de watertemperatuur laag te houden door bijvoorbeeld een deel van de lampen uit te schakelen, de verlichtingsduur terug te brengen, de lichtkap open te zetten en er eventueel een ventilator op te richten of schaf een koeler aan.
  • Verwijder altijd dode plantenresten. Rottende planten zijn een bron van ellende.
  • Zorg voor een goede voedingsbodem. Een oude of rottende voedingsbodem is vaak een voedingsbron voor de Cyanobacterie.
  • Er zijn goede preparaten tegen blauwalg verkrijgbaar. Aangezien de meeste middelen tegen blauwalg antibiotica bevatten doden ze ook de nuttige bacteriën. Wij begeleiden u graag in het gebruik van de middelen, zodat u de blauwalg kunt bestrijden zonder negatieve gevolgen voor de dieren in het aquarium. Na een blauwalgkuur moet het aquarium opnieuw worden opgestart en moeten nieuwe nuttige bacteriën worden toegevoegd.
  • Een ‘black out’: Een paar dagen de lampen helemaal uitlaten en het aquarium afplakken met vuilniszakken of kranten. Blauwalg verdwijnt vaak snel als er enkele dagen helemaal geen licht in het aquarium komt.