In veel beplante aquaria wordt gebruik gemaakt van mossen om decoratiematerialen te bedekken en het geheel een mooie natuurlijke uitstraling te geven. Ook worden mossen veel gebruikt bij aquascaping en dat is niet voor niets! Mossen zijn gemakkelijk in onderhoud, weinig veeleisend en zien er prachtig uit. Zo kan een klein beetje mos een nieuw stuk hout er veel ouder uit laten zien en dus ook veel natuurlijker.
Mos is ook nog eens heel erg praktisch. Garnalen en kleine visjes vinden in een mooie pluk mos een perfecte plaats om voedsel te zoeken of hun eieren af te zetten. Ook wordt mos gebruikt als schuilplek voor jonge visjes en garnaaltjes. Een plukje mos is over het algemeen niet erg duur en zal zich in rap tempo vermeerderen. Het mos kan het beste worden opgebonden op een stuk hout of steen, maar ook kan er voor gekozen worden het mos op de achterwand te spelden. Het zal zich dan vanzelf gaan vermeerderen. Zelf gebruiken we speciale aquascape lijm om de mosjes vast te zetten. Dat werkt snel en erg gemakkelijk. De aquascape glue is uiteraard bij ons verkrijgbaar in hersluitbare tube.
Er zijn veel verschillende soorten mos. We hebben altijd een gevarieerd assortiment aan mosjes in de winkel. We zullen er een paar noemen:
Javamos
Één van de bekendste mosjes is de vesicularia dubyana, oftewel Javamos.
Deze mossoort is het langst in de handel en bij veel aquarianen erg geliefd omdat het mosje extreem makkelijk en snel groeit.
Flame moss
Taxiphyllum ‘flame’ ofwel vlammenmos is ook een erg populaire soort. Deze soort gebruiken we zelf ook veel in de winkel omdat het een leuke uitstraling heeft doordat het kaarsrecht omhoog groeit.
Weeping moss
Vesicularia ferriei of Weeping mos, is weer een andere mos variant. Deze mos soort ‘hangt’ eigenlijk een beetje naar beneden, wat een heel apart effect geeft.
Spiky moss
Spiky mos lijkt heel erg op zijn kleine ‘broertje’ Vesicularia montagnei of Christmas moss. Spiky mos is iets ruiger en grover dan Christmas moss, maar groeit ook erg mooi.
Riccia fluitans
Ook erg leuk is Riccia fluitans of watervorkje. Door veel mensen word dit mooie drijfplantje aangezien als mosje, terwijl dit niet zo is. Riccia fluitans zal dus nooit vastgroeien op steen/hout of een achterwand. Je kan dit plantje wel op de plaats houden door middel van een netje of door het goed op te binden met visdraad/groene naaigaren.
Mosballen
Ook erg bekend is de Cladophora aegagrophila ookwel mosbal genoemd. Het leuke is dat dit eigenlijk helemaal geen mossoort is, maar een zeer opvallende alg. Het opvallende zit hem in de groeivorm. De mosbal groeit namelijk nergens op vast, maar hij groeit uit tot een bal. Aan de binnenkant van de bal bevindt zich meestal een soort modder. Als er geduldig met de algenbal wordt omgegaan kan deze een respectabele grootte bereiken. Je kunt van een grote bal kleintjes maken door er stukken uit te knippen. Hier is wel wat geduld voor nodig, aangezien de bal maar erg langzaam groeit. Wil je de bal mooi rond houden, dan is het verstandig hem af en toe te kantelen. Mosballen overleven lage temperaturen en kunnen zelfs tegen brak water!