'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

Een beplant aquarium opstarten. Hoe doe je dat?

beplant aquarium opstartenJe hebt alles in huis gehaald om je aquarium om te toveren tot een mooi beplant aquarium, maar waar begin je eigenlijk mee? 

De basis:

We beginnen bij het begin: de bodem. Je giet de ondergrond in het aquarium. Deze kan je makkelijk verspreiden met je handen of in kleine aquaria met een kwastje. Bij het gebruik van een voedingsbodem moet deze over de hele bodem worden verspreid voordat de bovenlaag substraat er bovenop komt. Bij gebruik van soil deze, natuurlijk ook over de gehele bodem verspreiden. Daar komt echter niets meer overheen, want dit is een voedingsbodem en toplaag in één. Vervolgens bouw je een leuke inrichting met behulp van bijvoorbeeld hout en/of wat stenen of met geheel wat anders (laat je fantasie de vrije loop!). Als je hout gebruikt in het aquarium, dan is belangrijk dit van tevoren in te wateren zodat het niet blijft drijven. Om dit proces wat te versnellen kan je het hout uitkoken of eerst wat kokend water over het hout heen gieten als het hout te groot is om uit te koken. Stenen kan je gewoon goed afspoelen. Kijk uit met stenen die je buiten hebt gevonden. Je weet nooit wat daarmee is gebeurd. Verder is het belangrijk dat de stenen niet teveel kalk afgeven, anders wordt het water erg hard. Dit kan je makkelijk testen door er wat Ph-minus (Ph verlager die bij ons verkrijgbaar is in flesjes) over te gieten. Als er veel kalk in zit begint het flink te bruisen.

De planten en het vullen van het aquarium:

Nu kunnen de planten in het aquarium worden geplaatst. Als je wat planten of mossen op hout wilt bevestigen, dan is het raadzaam dit als eerste te doen. Daarna kunnen de bodemplanten in de bodem worden geplant (meer info over hoe u de planten het beste in kunt planten leest u hier). Een lange pincet is hierbij onmisbaar zodat je niet met je vingers de boel overhoop haalt. Denk er aan dat je al deze tijd de planten voldoende vochtig houdt. De makkelijkste methode hiervoor is een plantenspuit waarmee de planten van tijd tot tijd flink worden besproeid. Als de planten allemaal geplant zijn en de inrichting is naar wens kan je beginnen het aquarium te vullen. Doe dit voorzichtig, want je wilt niet de bodem overhoop halen met de waterstraal. Een kom op de bodem on voorzichtig het water in te gieten is een goede oplossing. Een andere goeie tip voor de kleinere aquaria is het gebruik van keukenpapier. Leg het keukenpapier over de planten en het hout/stenen en bevochtig dit goed zodat het niet het vocht uit de planten trekt. Vul het aquarium dan voorzichtig  met een gieter met sproeikop. Als het aquarium zo goed als gevuld is kan het papier voorzichtig worden weggehaald. Doe dit met beleid, zodat je niet alles overhoop haalt wat net met liefde en zorg is opgebouwd.

Nu zie je het voorlopige resultaat. De bak oogt wellicht nog wat kaal, maar dat zal snel veranderen als de planten lekker beginnen te groeien.

soil

debberle co2 testjbl-filterstartplantenpincet

De techniek:

De lamp kan het beste als eerste worden aangesloten. Het is verstandig om de lamp op een tijdschakelaar aan te sluiten. Dit heeft als voordeel dat de verlichtingsduur makkelijk te sturen is en dat de verlichtingsduur dagelijks constant. Wij adviseren om te beginnen met ongeveer 6 uur licht per dag. Dit om algengroei in het begin tegen te gaan. Meer info over verlichting is hier te vinden.

Nu is het tijd om de rest van de techniek in werking te nemen. Allereerst het filter. Het is belangrijk om bij het in gebruik nemen van het filter een startdosering filterbacteriën toe te voegen (filterstart). Deze bacteriën zijn belangrijk om afvalstoffen in het water om te bouwen en om een evenwicht in het aquarium te verkrijgen.

De CO2 set kan uit de verpakking worden gehaald en worden geïnstalleerd volgens de beschrijving die je in de verpakking vindt. Wij raden altijd een
continue CO2 meter bij aan. Deze geeft te allen tijde aan of de juiste hoeveelheid CO2 in het water opgelost is. Dit is een betere indicatie dan een bellenteller. Uiteraard kan ook de bellenteller als hulpmiddel worden gebruikt, wat zeker makkelijk is om de CO2 set in het begin mee af te stellen. 

Zo, alles draait. Je zult nu denken dat de bak af is, maar nu begint het pas. Je zult in het begin nog wel wat werk aan het aquarium hebben als je deze alg vrij wilt opstarten en de plantjes mooi wilt houden.

Week 1:
Om de dag 50% water verversen.
Dit omdat er in het begin nog best veel vuil en meststoffen uit de bodem en de plantjes komt. Dit is aan het water niet te zien, maar er komen behoorlijk wat meststoffen mee uit de kwekerij. Ook uit de bodem komt vaak nog wat vervuiling, zeker als je soil hebt gebruikt als bodem (voor meer info over bodemkeuze kijk je hier). Soil werkt PH-verlagend en geeft vooral in het begin enorm veel meststoffen af.

Week 2:
Om de 2 dagen 50% water verversen. Om dezelfde redenen als hierboven. De ergste piek is nu wel voorbij. Eventueel kunnen nu al wat posthoornslakjes en/of japonicagarnaaltjes worden ingezet. Eventueel alvast wat sterke visjes.  Pas er wel voor op dat je niet teveel dieren ineens toe gaat voegen. Er is nog geen biologisch evenwicht en het aquarium is nog niet in balans.

japonica garnaal

Japonica garnaal

posthoornslak

Posthoornslakjes

 

 

 

 

 

 

 

Week 3:
We gaan beginnen met de plantenvoeding. We gebruiken nu alleen nog maar micro’s in een halve dosering van wat aangeraden wordt op de verpakking. Micro’s zijn sporenelementen die we maar in hele lage mate terugvinden in het water. Lees hier meer informatie over plantenvoeding. Vanaf nu gaan we wekelijks 50% water verversen en we kunnen wekelijks de verlichtingsduur met een half uurtje verlengen. Ga daarin niet te ver om algengroei te voorkomen. Het is voor ieder individueel aquarium verschillend, maar het maximum ligt over het algemeen tussen de 8 en de 10 uur.

Week 4:
Als het nodig is beginnen we met het toevoegen van de macro’s (dit is in een stevig beplant aquarium vaak wel nodig). Begin ook hier voorzichtig met een halve dosering. We kunnen ondertussen af en toe was visjes toevoegen, maar doe dit met beleid en blijf het water testen op eventuele pieken. De bacteriecultuur moet de kans krijgen zich aan te passen aan de hoeveelheid afvalproducten die de dieren produceren. 

Week 5:
Zowel micro’s als macro’s mogen nu in hun volle dosering worden toegevoegd.

Week 6:
Houdt de voedingsstoffen voor de planten goed in de gaten. De macro’s kan je meten door het nitraat, fosfaat en kalium te meten.  De micro’s meet je door het ijzer te meten. Als de ijzerwaarde goed is en je een goede micro-plantenvoeding gebruikt, kan je er vanuit gaan dat de andere micro’s ook in orde zijn. Blijf de waterwaardes goed in de gaten houden wanneer extra vis wordt toegevoegd. Wanneer je alles goed hebt aangepakt duurt het in totaal toch vaak wel een maand of 3 voor een echt goed evenwicht is bereikt. Geduld loont!