Als planten niet lekker groeien, of er algenproblemen in het aquarium aanwezig zijn, wordt er in eerste instantie meestal niet meteen gedacht aan een gebrek aan stroming. Toch is stroming belangrijker voor de plantengroei dan je wellicht zult denken. De voedingstoffen (micro’s en macro’s), maar zeker ook de CO2 worden door de stroming door het aquarium getransporteerd en naar de planten vervoerd. Een te sterke stroming is natuurlijk ook niet goed, dus ga hier met beleid mee om. Wij adviseren u hierover graag.
Stroming in het aquarium wordt bereikt door de uitstroom van het filter en door het eventueel toevoegen van een stromingspompje. Wij raden aan om bij een stevig beplant aquarium de inhoud van het aquarium minimaal 3 keer per uur te filteren. Iets meer is zelfs nog beter. Maar natuurlijk draait het niet alleen om de hoeveelheid stroming, maar vooral ook om hoe de stroming geplaatst is. Het is belangrijk dat de waterstroom door de gehele bak gaat om eerder genoemde voedingsstoffen mee te nemen en om de zogenaamde ‘death-spots’te vermijden. Death-spots zijn plekken in het aquarium waar geen voedingsstoffen komen en waar de plantengroei achter blijft bij de rest.
Je kunt een goede stroming in het aquarium op verschillende manieren bereiken:
In de kleine (nano) aquaria maken we veelal gebruik van interne, losse filters, zoals bijvoorbeeld de handige hoekfilters van Dennerle. Deze worden in de hoek van het aquarium geplaatst worden en de filteruitstroom is draaibaar, zodat we de stroming kunnen richten. Beter nog dan een intern filtertje is een extern potfilter. Deze hebben betere filtereigenschappen, omdat er meer filtermateriaal in het filter aanwezig is, waardoor het water beter gefilterd wordt. Een bijkomend voordeel is, dat deze filters voor meer waterverplaatsing zorgen, waardoor er een sterkere stroming ontstaat. Bij het buitenfilter wordt over het algemeen standaard een kunststof aanzuigbuis en sproeibuis gebruikt. Vooral in nano aquaria ziet dit er over het algemeen niet erg mooi uit. Daarom maken wij zelf graag gebruik van glazen aanzuig- en uitstroombuizen omdat dit er simpelweg veel mooier uitziet. Een sproeibuis zorgt voor veel stroming, maar zorgt daarentegen ook voor veel oppervlaktebeweging, hetgeen CO2 uit het water verdrijft. Wil je toch de spraybar gebruiken, zorg er dan voor dat hij dusdanig diep onder het wateroppervlak worden geplaatst, zodat het water lichtjes kabbelt, maar niet teveel beweegt. Daarom is het gebruik van een wijde uitstroommond of een zogenaamde lily pipe een betere optie. Is er in het nano aquarium door het filter niet genoeg stroming, dan is een kleine stromingspomp met oppervlakteafzuiging zoals de Eheim oppervlakteskimmer een erg goede optie. Deze zorgt voor voldoende stroming en zuigt een eventueel kaamlaagje van de oppervlakte af.
Grotere aquaria worden vaak standaard vanaf de fabriek geleverd met een groter (vaak vast) binnenfilter. Deze hebben over het algemeen een redelijk filterend vermogen, maar ook hier komen we vaak een gebrek aan stroming tegen. Ook voor grotere aquaria geven we de voorkeur aan een extern potfilter, vanwege het beter filterend vermogen en de grotere waterverplaatsing. Een gebrek aan stroming kunnen we oplossen door gebruik te maken van een extra stromingspomp. De voorkeur heeft hier een breedstralende stromingspomp, zoals die ook in het zeewateraquarium wordt gebruikt. Dit zorgt voor een betere gelijkmatige spreiding van de stroming. We moeten er voor zorgen dat de filteruitstroom boven in de bak in de lengterichting van het aquarium blaast en dat de aanzuiging van het filter aan dezelfde kant van het aquarium zit, maar dan onderin de bak. De waterstroom verplaatst zich op deze manier eerst door de bovenlaag van het aquarium, waarna het langs de zijwand naar beneden gaat en over de bodem weer terug wordt aangezogen door de anzuigbuis (zoals op de tekening). Als we nu de CO2 diffusor tactisch aan de tegenovergestelde zijde plaatsen, dan zien we dat de CO2 over de bodem langs de planten wordt gevoerd.