Beide Paasdagen geopend!!!

Op Goede Vrijdag zijn we de gehele dag geopend! De beide Paasdagen zijn we geopend van 12.00 - 16.00 uur!

Altijd verse planten

En zit uw plant er niet bij? Dan bestellen we hem voor u.

Lees Verder »

Eigen malawi kwekerij!

Één van de mooiste en grootste collecties van de Benelux!

Lees Verder »

Nano aquaristiek

Alles voor de kleinste aquaria!

'Aquascaping'

Creëer je eigen onderwaterwereldje !

Aquascaping de nieuwste trend

Prachtige oogstrelende aquaria….Aquascaping: de nieuwe trend.

aquascaping

Wie kent ze niet, de prachtige afbeeldingen van de aquaria van onderwaterkunstenaar Takashi Amano. Schitterend gestileerde onderwatertuinen in Japanse stijl. Perfect in balans en harmonie.
Tegenwoordig zien we veel aquaria waar de nadruk gelegd wordt op de inrichting in plaats van op de bewoners. Er worden hele landschappen gemaakt of zorgvuldig gestileerde onderwater tuintjes. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Zo zijn er bijvoorbeeld scapes in Japanse steil, nagebootste bovenwaterlandschappen, scapes met veel- of juist heel weinig planten, het maakt allemaal niet uit als het eindresultaat maar toont als één geheel en goed in balans is. Bij deze vorm van aquarium houden kan je veel creativiteit kwijt, maar vergeet vooral niet dat niet alleen het inrichten, maar ook het onderhouden van dergelijke kunstwerkjes redelijk wat aandacht vereist.

Compositie, regel van derden en golden spiral

Als je het woord ‘compositie’ opzoekt in het woordenboek, dan staat er: ‘de ordening van verschillende delen tot één geheel’. Bij aquascaping betekent dit dat je de verschillende elementen in het ontwerp dusdanig plaatst dat ze samen een mooi geheel vormen. Bij een inrichting met een goede compositie zul je zien dat het geheel prettig is om naar te kijken en dat de aandacht van de kijker naar de juiste plekken getrokken wordt.

regel van derden

Afbeelding: Regel van derden

Bij fotografie, schilderkunst en ook bij aquascaping wordt veel gebruik gemaakt van de regel van derden. Je verdeelt hierbij het beeld zowel horizontaal als verticaal in 3 delen. Er ontstaat zo een raster met 9 vlakken en 4 snijpunten (dit lijkt veel op de gulden snede, een wiskundige berekening waarbij de punten niet op één derde en twee derde liggen, maar op 0,382 en 0,618, maar met derden rekent en werkt het wat makkelijker). Als je er voor zorgt dat de belangrijkste delen van de scape zich op de snijpunten of de lijnen van het raster bevinden, dan zul je zien dat het veel spannender en prettiger om naar te kijken is dan wanneer je bijvoorbeeld de eyecatchers in het midden plaatst.

aquascaping

Afbeelding: Golden spiral

De ‘golden spiral’ berust op een wiskundige logaritmische berekening met een vaste groeifactor. we zullen de wiskundige details achterwege laten, maar zoals je op de foto kunt zien zorgt het gebruik hiervan weer voor een spannend beeld dat prettig is om naar te kijken.

Hardscape en softscape

De zogenaamde ‘hardscape’ vormt de ruggegraat van veel succesvolle aquascape. Er wordt gebruik gemaakt van zorgvuldig uitgezochte stenen en mooi gevormde stukken hout die de basis gaan vormen van het ontwerp. Bij Aqua ferrytale hebben we altijd een ruime voorraad van speciale steensoorten en mooi gevormde stukken hout die ideaal zijn voor het aquascapen. Neem voor het uitzoeken vooral rustig de tijd….de scape staat of valt soms door het gebruik van juist dat ene stuk hout of precies die ene steen. Je kunt bij het uitzoeken gaandeweg het eindontwerp in je hoofd gestalte gaan geven, maar vaker wordt er vooraf al goed nagedacht over het ontwerp en worden de passende elementen hier naderhand bij gezocht. Bij aquascaping aquaria wordt vaak gebruik gemaakt van een lichte achtergrond (soms zelfs een van achteren verlichte achtergrond) waardoor het ‘landschap’ eindeloos door lijkt te lopen en er heel veel diepte wordt gecreëerd.

hardscape

Afbeelding: Aquarium met alleen hardscape

Soms blijft het bij de hardscape zoals in bovenstaande foto, maar over het algemeen zal er ook gebruik worden gemaakt van planten; de zogenaamde softscape. Voor de planten is een goede bodem, de juiste voeding en uiteraard CO2 onontbeerlijk. Al deze zaken zijn in ruime sortering bij ons aanwezig. Om soft- en hardscape mooi met elkaar te combineren wordt er over het algemeen veel gebruik gemaakt van de wat lager blijvende planten en mossen. Uitzondering hierop is de zogenaamde ‘hollandse bak’ die eigenlijk bijna alleen uit softcsape bestaat en waar hoge en lage planten met elkaar worden afgewisseld. Ideale planten voor aquascaping zijn onder andere Staurogyne, Annubias, Micranthemum ‘Monte Carlo’, Cryptocorynen, Eleocharis, Blyxa japonica en diverse mosjes. Zorg er wel even voor dat je, voordat je begint met de softscape, jezelf al hebt verdiept in de verzorging van de planten. Het is natuurlijk enorm frustrerend als je mooie scape langzaam maar zeker staat te verpieteren omdat de planten niet de juiste verzorging krijgen. Wij lichten je hier graag uitgebreid over voor en voor de basis kunt je ook alvast hier klikken voor informatie over verzorging van planten.

Voorbeelden van diverse aquascapes:

aquascaping

aquascape aquariumfoto info zoetwateraquascaping2Nature-style-aquascaping-600x300